Vážení strávníci,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není žádný účinný lék.Každý jedinec musí zjistit podle příznaků,jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda zatím není alergenní.
Co jsou to alergeny:
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy,které způsobují u přecitlivelých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému,která můřže vyustit až k anafylaktickému šoku.V podstatě se jedná o poruchu imunity,kdy normálně neškodné látky působí v organizmu negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití(zvýraznit-třeba zeleně,červeně) Projevy alergické reakce:-kýchání,svědění,kopřivka,otoky,dýchací potíže,svědění rtů a úst,nevolnost,křeče,průjmy.Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty:
-
minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota.
Každý jedinec má jiný práh,takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu. Nařízení EU 1169/2011 specifikuje 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a od 13.12.2014 nařizuje povinnost všem výrobcům potravin a stravovacím zařízením vyznačit alergeny obsažené v nimi nabízeném zboží.Tato povinnost se týká i provozovatelů závodního(veřejného stravování)"jasně a zřetelně označit" stravu,tak,že bude stravníka dostatečně informovat o tom,že je alergenní složka v potravině přítomna,nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislatívně značených alergenu.
SEZNAM ALERGENU dle EU
1. | Obiloviny-obsahující lepek-nejedná se o celiakii,výrobky z nich |
2. | Korýši a výrobky z nich-patří mezi potraviny ohrožující život |
3. | Vejce a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život |
4. | Ryby a výrobky z nich |
5. | Podzemnice olejná(arašidy) a výrobky z nich-patří mezi potraviny ohrožující život |
6. | Sojové boby(soja) a výrobky z nich |
7. | Mléko a výrobky z něj-patří mezi potraviny ohrožující život |
8. | Skořápkové plody a výrobky z nich-jedná se o všechny druhy ořechů |
9. | Celer a výrobky z něj |
10. | Hořčice a výrobky z ní |
11. | Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich |
12. | Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentraci vyšších než 10mg |
13. | Vlčí bob(Lupina) a výrobky z něj |
14. | Měkkýši a výrobky z nich |
Jako výrobce hotových jídel jsem povinný označit alergenní složky,které jsou použité k výrobě,ale nebudu brát zřetel na příznaky jednotlivé přecitlivelosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Neni možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě,takže případným žádostem nebude vyhověno. Na mých jídelních lístcích budou od 8.12.2014 alergeny označeny číslicí u konkrétního jídla odvozené z pořadového čísla uvedeného v zákoně EU1169/2011.Proto při objednávání jídel si musí každý strávník vyhodnotit,jestli alergen uvedený u jídla nemá pro jeho zdraví negativní důsledek.Toto stravování nemá charakter dietního stravování. U strávníků,který dostávají JL v tištěné formě,bude informace o označení jídel na alergeny doručena tištěnou formou jednorázově při obvyklém dodání jídla a bude na strávnících,aby si tento dokument,kvůli kontrole odložili.
Vážení strávníci,
tato informace Vás nemá vyděsit,ale rozšířit Vaše znalosti v oblasti výskytu alergenu v bežných potravinách,které při výrobě tradičních jídel,nemůžeme vyloučit z technologických důvodů.
Děkuji Vám za pochopení,
Ing.Ipri Jozef, majitel firmy
jak
si mám objednat oběd?
- přímo
na jídelním lístku si zaškrtete Vaší volbu hlavního jídla a polévky, jejich množství, nebo jenom
hlavní jídlo a dole na formuláři vyplníte jméno, adresu, telefon a email a odešlete
objednávku
jak
můžu platit?
- v
hotovosti při převzetí jídla, cena je 110 Kč za hlavní jídlo, nebo 140 Kč za polévku a
hlavní jídlo, 45 Kč za samostatnou polévku
můžu
si objednat telefonicky?
- pro
nás je lepší, když si objednáte přes jídelní lístek, nebo emailem ulehčí nám to práci, nemusíme
za Vás přepisovat informace do systému, čas je pro nás drahý